Temlik, borç bakiyesi nedeniyle alacaklı tarafından alınan mal varlığına denir. Bu mal varlığı, genellikle taşınır ya da taşınmaz mallardır ve borçların ödenmesine karşılık olarak el konulur. Bir taşınmaz mallarda temlik uygulanması durumunda, alacaklılar daha sonra ödemenin yapılmaması durumunda taşınmaz malların satışını gerçekleştirebilirler. Ancak, temlik uygulaması yalnızca belirli koşullar altında ve yasal süreçlere uygun bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Temlik, bir kişinin borç bakiyesi nedeniyle, alacaklı tarafından el konulan mal varlıklarını ifade eder.
Temlik, kişinin borcunu ödeyemediği durumlarda borçlu olduğu kişi veya kuruluş tarafından alacaklarını tahsil etmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem sonucunda borçlu kişinin sahip olduğu mal varlıkları, alacaklı tarafından el koyulur ve borç takip işlemi başlar. El konulan mal varlıkları arasında ev, araba, motorlu araç, arsa, banka hesabı veya başka bir mülk olabilir.
Borçlu kişi veya kuruluş, borcunu ödeyene kadar mal varlıklarına sahip olamaz. Ancak mal varlıklarının satılması sonucunda borç ödemesi gerçekleştiğinde, mal varlıkları geri verilir. Bu nedenle temlik, borçlu kişinin kendisi için sıkıntılı bir durum yaratabilir ve zamanında ödeme yapmak önemlidir.
Temlik işlemi genellikle mahkemeler ve icra daireleri tarafından gerçekleştirilir. Özellikle ticari alacaklarda sıkça kullanılır. Borçların ödenmemesi durumunda alacaklıların kendilerini korumak için temlik işlemine başvurması oldukça yaygındır.
Temlik, özellikle borç bakiyelerinde sıkça kullanılan bir uygulamadır. Alacaklı tarafından kişinin mal varlığına el konulması olarak tanımlanabilir. Bu durumda borçlu, temlik olan mülkün sahipliğini kaybeder.Ancak alacaklı sadece borç bakiyesini ödendiği takdirde temlik hakkını kaybeder ve mal varlığı tekrar borçluya iade edilir.