Tebellüğ, bir hukuk terimidir ve maddi bir hakkın var olduğu durumlarda o hakkın kullanımının gündeme gelmesine denir. Yani, farklı bir deyişle, tebellüğ, bir hakkın ortaya çıkması ve başka bir kişiye bildirilmesi anlamına gelir.
Bir örnek vermek gerekirse, bir alacak varsa alacaklı kişi bu alacağı zamanında tebellüğ etmelidir. Bu, alacaklının hakkının korunması için gereklidir ve borçlu kişiye yapılan bildirimden sonra alacaklının belirli hakları vardır. Bu hakların ne olduğunu öğrenmek için hukuk alanında uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
Tebellüğün Türk Hukuk sistemdeki yeri ve önemi oldukça büyüktür. Tebellüğün bir dava veya başka bir hukuki işlem sonucu kararın taraflara bildirilmesi işlemidir.
Bu işlem, tarafların kararı öğrenmelerini sağlar ve sonuçta tarafların haklarını kullanmalarına olanak tanır. Tebellüğ, Türk Hukukunda adaletin yerine getirilmesi için son derece önemlidir.
Tebellüğ işlemi, resmi yazılarla, belgelerle, posta veya elden teslim yoluyla gerçekleştirilebilir. İlk duruşmadan sonra tebellüğ yapılması gereken durumlarda, tebliğler avukatlar veya noterler aracılığıyla da yapılabilir. İhtiyati tedbirler, icra işlemleri, taşınmazların devri gibi birçok işlemde tebellüğ işlemi gerçekleştirilir.