Maşallah, Arapça kökenli bir İslami terimdir. Hem kendimize hem de başkalarına yönelik kullanılabilen bir ifadedir. Genellikle kişinin güzel bir durumda olduğunda söylenir ve başarılar için kullanılır. Maşallah, bir kişinin veya nesnenin şansının veya uğurlu olduğunun ifadesidir.
Maşallah terimi ayrıca Kuran-ı Kerim’de de yer almaktadır. Kuran’da bahsedilen peygamberlerin ve sahabelerin yaşamları, her zaman Maşallah ifadesi ile anlatılmaktadır. Bu ifade, İslam kültüründe yaygın kullanılan bir dilektir ve iyi dileklerin bir ifadesidir.
Maşallah ifadesi, özellikle bir kişinin başarısı veya mutluluğu için kullanılırken, Kötü gözden ya da nazardan korunmak amacıyla kullanılan bir diğer ifade de “Maşallah Değil İnşallah” sözüdür. Bu ifade, bir kişinin başarısından ya da mutluluğundan daha fazla olmamak, onun için Allah’ın yardımının devam etmesini dileyerek sarfedilir.
Maşallah, İslam kültüründe yaygın olarak kullanılan, iyi dileklerin bir ifadesidir.
Maşallah kelimesi güzellikleri veya başarıları kaydederken kullanılan mübarek bir kelimedir. Türk kültüründe sıkça kullanılırken, kökeni İslamiyet’e dayanmaktadır. Maşallah, birisi için dilenen başarının gölgesindeki bir teşekkürdür.
Genellikle yenidoğan bebekler veya yeni evlenen çiftler hakkında söylenen bir söz olarak bilinse de, hayat boyu süren her türlü başarı için de kullanılabilir. Maşallah demek insanın gösterilen emeğinin karşılığını aldığının bir ifadesidir.
Bu kelime Türkiye’de aynı zamanda Nazar duası olarak da bilinir. Nazar boncuğu, nazarlıklar ve benzeri nesneler de Maşallah kelimesinin önemli bir parçasıdır. Maşallah, olası kötü niyetli bakışlardan korunmak için kullanılan bir dua olarak da kullanılır.