ırgat ne demek?

“Irgat” kelimesi, işletmelerde çalışan ve düzenli bir gelir sağlamayan işçileri ifade etmek için kullanılır. Genellikle tarım, inşaat ve madencilik gibi sektörlerde çalışırlar. Bu işçilerin ücretleri günlük veya saatlik olarak belirlenir. Irgatlar, sırtlarında ağır yükler taşıdıkları ve uzun saatler çalıştıkları için zorlu bir iş yaparlar.

Türk Dil Kurumu, “irgat” kelimesinin kökenini “orak, balta, kürek vb. aletleri taşıyanlara verilen ad” olarak belirlemiştir. Günümüzde ise bu kelime “geçici işlerde çalışan emekçiler” anlamında kullanılır.

Özet olarak, irgat kelimesi, düzensiz gelir elde eden işçileri tanımlamaktadır ve genellikle ağır fiziksel çalışmalar yaparlar.

Irgat, yarı zamanlı ve geçici olarak çalışan işçilerdir. Genellikle tarım, inşaat, madencilik gibi sektörlerde çalışırlar. İşlerini günlük ücretlerle yaparlar. Irgatların iş güvencesi yoktur ve işleri sadece o gün için geçerlidir.

Irgatlık, günümüzde daha çok geçici işlerde çalışmak isteyenler tarafından tercih edilirken, özellikle sezonluk işlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Irgatlar, işçi statüsüne kıyasla daha az maaş alır ve genellikle çalışma şartları daha ağır olabilir. Ancak, belirli bir iş deneyimi kazanmak için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Yorum yapın