Intibah kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçe’deki anlamı ise ayılma, uyanma anlamına gelir. Genellikle edebiyat metinlerinde kullanılır. İlk olarak Şinasi tarafından kullanılan kelimenin Anadolu Türkçesinde daha sık kullanıldığı bilinmektedir.
Intibah kelimesi, uyanış, farkındalık ve kavrayış gibi anlamları içerir. Edebiyat metinlerinde, genellikle kahramanın zihinsel bir ayılış yaşaması hikayesi anlatılır. Intibah kelimesi, günümüzde de edebiyatçılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Intibah kelimesi aynı zamanda, Türkçe’de yaygın kullanılan bir kelime olmamasına rağmen, edebiyatta sıkça kullanılır. Özellikle Tanzimat Dönemi edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Şinasi’nin “Intibah” adlı eseri, kelimenin yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamıştır.
- Intibah kelimesi, Türk edebiyatının özellikle Tanzimat Dönemi’nde kullanılmaya başlamış bir kelime.
- Kelimenin Arapça kökenli olması sebebiyle anlamı da Arapça kökenli.
- Intibah kelimesinin Türkçe’deki yaygınlığı az olmasına rağmen, edebiyatta çok sık kullanılır.
Intibah kelimesi Arapça kökenlidir ve uyandırma, kavrama, anlama anlamına gelmektedir. Türk edebiyatında ise Namık Kemal tarafından yazılan bir romanın adıdır. İçerik olarak ise Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yozlaşmayı konu alır.