Türkiye’de, birçok kişi tüzel kişilik kavramını duymuş olsa da, onun tam anlamını bilmeyebilirler. Tüzel kişilik, bir kurum ya da organizasyonun belirli hak ve görevlerle bir kişiymiş gibi davranabilmesine olanak tanıyan yasal bir kavramdır. Tüzel kişilik sahibi olan bir kuruluş, yasal işlemler yapabilir, mal ve mülk edinebilir, sözleşmeler yapabilir, dava açabilir ve dava edilebilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişilik sahibi bir firma, çalışan alabilir, maaş ödeyebilir ve bir işletme olabilir. Tüm bunlar, bir kişinin sahip olduğu hak ve görevlerle eşdeğerdir.
Bir tüzel kişilik, bazı kurallara uyarak kurulur ve yasal olarak tanınır. Bu kurallara uygun şekilde faaliyette bulunmayan şirketler, hukuki olarak sorun yaşayabilirler. Öte yandan, bir tüzel kişilik olarak hareket edebilmek için gerekli olan tüm izinler alındığında, bir firma ya da organizasyon bir kişinin sahip olduğu hak ve yetkilere sahip olabilir.
Alt başlık bulunmamaktadır.
Tüzel kişilik, bir şirketin ya da kurumun ayrı bir varlık olarak tanınması anlamına gelir. Bu sayede, şirket veya kurumun işlemleri bireysel kişilere ait değil, tüzel kişilik adına yapılır. Bu durum, şirketin sorumluluklarını ve haklarını belirlerken büyük bir öneme sahiptir. Tüzel kişilik, yasalar çerçevesinde korunur ve şirketin sınırları içerisinde faaliyet göstermesini sağlar. Bu sayede, şirketin sahibi veya çalışanları faaliyetlerinden dolayı şahsi olarak sorumlu tutulamaz.